Du kan inte förbättra utan att veta vad som är fel

”Du kan inte förbättra utan att veta vad som är fel” – om mätande som redskap i förbättringsarbetet

För att skapa hållbar tillväxt, motiverade team och välmående samhällen måste vi börja med att förstå människors beteenden och drivkrafter.  I en värld där innovation och konkurrens accelererar, har dataanalys blivit nyckeln till att förutse framtida krav och forma vägen framåt.

Kunskap är verktyget som som hjälper oss att förstå vad som faktiskt påverkar våra beslut, våra team och våra organisationers framtid. Data är ett effektivt och systematiskt sätt att samla in kunskap.

Satya Nadella, VD för Microsoft, är ett lysande exempel på hur mätning och dataanalys kan förändra ett företag. När Nadella tog över rodret, förändrade han inte bara hur Microsoft arbetar med teknologi, utan också hur företaget tänker kring människors beteenden. Genom att systematiskt mäta användarbeteenden, prestanda och marknadsutveckling skapade han en kultur där varje beslut grundades i data – inte på antaganden eller magkänsla. Nadella har gång på gång betonat att “du kan inte förbättra något som du inte mäter.


“Utan mätning har vi ingen riktning,
inga verktyg att förändra eller förbättra”


Men vad betyder det för oss på individnivå?

Det betyder att vi genom mätning och förståelse av data kan skapa en djupare insikt i vad som verkligen driver välmående och resultat– inte bara i företag, utan i våra arbetsliv och samhällen. Genom att analysera hur människor arbetar, kommunicerar och interagerar, kan vi skapa arbetsmiljöer som inte bara är effektiva, utan också hållbara och mänskliga.

Leena Nair, tidigare Chief Human Resources Officer på Unilever, har använt denna datadrivna strategi för att inte bara förstå vad som gör medarbetare nöjda, utan också hur ledarskap och arbetsklimat påverkar deras långsiktiga engagemang.

Den här typen av insikter är avgörande för att bygga framgångsrika team. Inspirerande ledare, som Nair, fokuserar inte bara på resultat. De använder data för att skapa en arbetsmiljö där människor kan växa och känna sig tillhöriga.

För det handlar inte om att bara ha fler röster vid bordet, utan om att säkerställa att dessa röster påverkar hur vi fattar beslut. Och här spelar mätning en viktig roll. Genom att systematiskt analysera hur beslut tas, och hur olika perspektiv inkluderas, kan vi skapa en mer inkluderande och dynamisk organisation.

När vi förstår vad som driver människor – deras behov, deras hinder och deras möjligheter – kan vi designa och utveckla miljöer som inte bara stärker produktivitet utan också ökar välmåendet. Genom att analysera hur vi interagerar med varandra och med våra verktyg, kan vi skapa hållbara lösningar som bygger på insikt, inte på ytliga lösningar.

“Den stora utmaningen är att använda data för att förstå, snarare än att bara mäta”.

För att mätande ska främja effektivitet och hållbarhet får det inte handla om att kontrollera människor,  utan om att ge dem förutsättningar att nå sin fulla potential. När vi förstår drivkrafterna bakom beteenden kan vi förändra hur vi jobbar, hur vi lever och hur vi bygger samhällen som är mer hållbara, inkluderande och dynamiska.

Det är denna vision som Satya Nadella och Leena Nair har drivit fram i sina respektive organisationer – en vision där data används som en katalysator för att förbättra människors liv, skapa hållbara arbetsplatser och forma en bättre framtid.

Data kan, när det används på rätt sätt, göra oss mer mänskliga. Det kan hjälpa oss att se var vi är idag och vart vi behöver gå imorgon – både som individer och som samhällen. Effektivitet och hållbarhet måste grunda sig i en förståelse för organisationen och hur den, liksom människorna i den, fungerar. Den modell som tydligast beskriver detta brukar kallas back-casting. Det innebär att utgå från en målbild: Vad är det vi vill uppnå? Med stöd av målbilden kartlägger vi nuläget. Slutligen bygger vi effektkedjor med insatser som leder oss till målet.

Mätandet ger oss avstämningspunkter i effektkedjan: Har vi tänkt rätt? Leder våra åtgärder åt rätt håll? Behöver vi justera, komplettera eller ersätta något av det vi gör?”

För att kunna bygga fungerande effektkedjor behöver mätandet grundas i andra former av kunskap: det kan vara forskning och rapporterna från liknande processer, men minst lika viktigt är att samla in erfarenheter från organisationen: hur uttrycker sig saker i vår miljö – exempelvis stress, negativa attityder eller annat som drar ned människors kapacitet och mående? Det är i denna kännedom om organisationen vi finner nyckeln till ett framgångsrikt mätande.

Sammanfattningsvis:

Back-casting-modellen för strategi: Effektiva strategier utgår från en tydlig målbild, kartlägger nuläget och skapar insatser för att nå målen.

Insamling av erfarenheter: Utöver data är det viktigt att samla in erfarenheter och förstå den specifika organisationens miljö för att få en helhetsbild av vad som behöver förbättras.

Mätning för insikt: Mätande ska användas för att förstå och förbättra, inte för att kontrollera.

Skriven av: Louise Papuciu

Relaterade artiklar

I vår podcast, Månadens Kompetensfråga, gästas vi denna gång av en skarp röst från reklamvärlden: Mathilda Brådhe, som inte räds att säga det rakt ut: “Ingen frisk människa gillar reklam.” Vi pratar om hur de bästa idéerna ofta föds som skämt, och hur vi kan använda humor och insikt för att

Maktens korridorer, humankapitalet som den nya valutan, parallella styrelser och Fenty Foundation. Idag diskuterar vi mångfald och inkludering med vår alldeles egna affärsutvecklare, Eva Åhlfeldt Brådhe, och går in på hur mångfald är ett av våra viktigaste verktyg. Välkommen till Artikel-serien “Månadens kompetensfråga” med Atom Collaboration.  Transkriptet till intervjun har